El Tomàquet: Fruita, Hortalissa o Verdura?
Una fruita és la part de la planta que conté les llavors. Per tant, botànicament parlant, el tomàquet és una fruita tot i que no es sol servir a les postres.
És difícil trobar algú a qui no li agradi el tomàquet, i és que el tomàquet, no només enriqueix les nostres receptes sinó que aporta molts beneficis per a la salut. Aquesta fruita és originària del continent americà i a Europa, en els seus inicis va ser utilitzada com a planta ornamental i no va ser fins a finals del segle XVIII quan es va conrear per al seu consum.
Segur que alguna vegada t’has trobat davant d’una gran varietat de tomàquets (raf, cor de bou, kumato, cherry, de Montserrat …); en el món s’han desenvolupat més de 20.000 varietats de tomàquets amb formes, colors i aromes peculiars. La majoria són vermelles, però també n’hi ha grogues, taronges, rosades, púrpures, verds o fins i tot multicolors i ratllades. Triïs la varietat que triïs, et beneficiaràs de les seves propietats nutritives de manera que la OMS recomana el seu consum.
A més de prendre-ho cru en sopes fredes, amanides, untat en una llesca de pa o en suc, es pot cuinar de moltes maneres diferents: fregit, al vapor, guisat … Els tomàquets combinen molt bé amb les albergínies, l’all, la ceba, les olives o l’api. Els italians, que fan un gran ús del tomàquet, tenen una recepta que combina aquests ingredients en un únic plat: la caponata, un guisat sicilià que pot prendre fred o temperat, però sempre amanit amb una bona vinagreta, per realçar el sabor del tomàquet. I a Espanya, el gaspatxo i el salmorejo són dos sopes fredes que regnen en els mesos de més calor.
El tomàquet és una font de ferro i un remei natural contra l’envelliment.
El tomàquet enriqueix les nostres receptes i aporta molts beneficis per a la salut. En posseir grans propietats antioxidants, és un remei natural contra l’envelliment. Així com un gran aliat per a la cura de la nostra pell, cabell i dents. És una font de ferro i el seu contingut en fibra té cura del trànsit intestinal i evita l’aparició de malalties. La vitamina A millora la nostra visió i protegeix els ulls de malalties degeneratives. I la vitamina K controla la coagulació i prevé malalties cardiovasculars.
Propietats, beneficis i valor nutricional
Protegeix la vista
La vitamina A millora la nostra visió, ajuda a protegir els nostres ulls de malalties degeneratives o ceguesa nocturna.
Millora la circulació sanguínia
El tomàquet conté ferro, un mineral molt saludable per al bon estat de la sang, així com vitamina K que ajuda a controlar la coagulació. D’aquesta manera el tomàquet ajuda a prevenir malalties cardiovasculars.
Cuida la pell
En posseir grans propietats antioxidants, és un remei natural contra l’envelliment i un gran aliat per a la cura de la nostra pell, cabell i dents.
Evita el restrenyiment
El seu contingut en fibra que té cura del trànsit intestinal i evita l’aparició de malalties que tinguin a veure amb els òrgans gastrointestinals.
Diürètic
El tomàquet conté potassi i baixos nivells de sodi, el que afavoreix evitar la retenció de líquids i a l’eliminació de toxines
Antioxidant
Ric en licopè, un antioxidant més potent que la vitamina E. A més el tomàquet conté altres carotens el que el converteix en un poderós antioxidant que té cura del nostre organisme.
Valor nutricional
Calories 22
Proteïnes 1g
Greixos totals 0,11
Hidrats de carboni 3,5
Fibra (g) 1,4
Aigua (g) 94
Calci (mg) 11
Ferro (mg) 0,6
Magnesi (mg) 10
Zinc (mg) 0,22
Sodi (mg) 3
Potassi (mg) 290
Fòsfor (mg) 27
Vitamina B6 (mg) 0,11
Vitamina C (mg) 26
Vitamina E (mg) 1,2
El tomacó es una varietat de tomàquet per untar el pa, que es conserva a temperatura ambient durant setmanes, millorant així les seves propietats.